NFM op stap in Lissabon

NeighbourFood Uncategorized

lissabon

Met vijf NeighbourFood collega’s zijn we afgelopen weekend richting Portugal gevlogen. We hadden al zoveel goeds over die stad gehoord dat we het met eigen ogen wilden zien.. uh.. zelf wilden proeven is een betere terminologie in deze.

Vanuit ons huis in de wijk Bairro Alto hebben we heel wat gelopen, geslenterd en gesjokt. Lissabon is een, op zijn zachts gezegd, heuvelachtige stad, dus goed schoeisel was geen overbodige luxe. Maar geen centje pijn want op iedere straathoek zit wel een pasteleria waar we terecht konden voor de meest zalige gebakjes. Drie ‘pastel de nata’ op een dag kan prima. Want ja, als je er toch bent…

Lissabon ligt aan zee. Dus uiteraard veel vis, maar ook vlees, brood en de bekende Portugese kaas als basis ingrediënten bij de maaltijd. En omdat we ook een vegetariër onder ons hadden, bezochten we de laatste avond Terra, een vegetarisch restaurant dat goed aangeschreven staat en ook ruim voldoende vegan opties heeft.

Eten kunnen we goed. Struinen net zo goed. We hebben een aantal markten bezocht en waren onder de indruk van de grootsheid van de Feira de Ladra. Uren speuren door 2e hands snuisterijen. Van ontzettende troep tot heuse parels met op de achtergrond de klanken van een grungy rockabilly bandje.  Onverwachts stuitten we in Bairro Alto op een intieme farmersmarket die wel iets weg had van onze eigen NeighbourFood Market. Met bevlogen ondernemers die ter plekke allerlei heerlijkheden voor ons klaar maakten. Maar hoe die markt heette.. dat antwoord blijven we je helaas schuldig. Wel kunnen we je de indoor food market “Time Out Mercado da Ribeira” tippen. Een hele hoop goede ondernemers bij elkaar. Behalve wijn hebben we hier zelf niets gehaald, omdat wij het leuker vonden bij kleine restaurants te gaan eten. Maar ga er zeker even langs. Het rook er overheerlijk. Waar we dan weer wel veel gegeten en gewinkeld hebben, is in de XL Factory. We liepen erheen, wat op zich al een mooie tocht van bijna twee uur was, en waren dolenthousiast toen we in dat bolwerk vol kleine zaakjes vol met moois en lekkers aankwamen. In een industriële, kleurrijke omgeving met die enorme brug vol zoevende auto’s hoog boven je. Let vooral ook op de kunstige graffiti.

En dan als laatste natuurlijk de zonsondergang bekijken vanaf het dak van een parkeergarage. Via een krakkemikkig liftje kom je boven aan in een oase van groen en hout. En een hele hoop hippe Portugezen bij elkaar verenigd aan de cocktails. Dat ook. Maar die oranje zonsondergang boven de stad is echt de moeite waard. Om daarna naar de fado te gaan luisteren bij bar Povo.  Faça boa viagem!

 

 


Geschreven door
NeighbourFood

NeighbourFood

De NeighbourFood Market en NeighbourFood Guide zijn projecten van Sien, a food agency. Sien bedenkt, ontwikkelt en produceert.