Lunch: pecan biscuits

Eelke Mol Uncategorized

biscuits met pecannoten

Hoewel ik het leuk vind om de gastvrouw uit te hangen tijdens een dinner party, zal ik niet zo snel een lunch party organiseren. Terwijl je met de lunch juist ook zoveel leuke en lekkere dingen op tafel kunt zetten!
Zo kwam ik deze biscuits tegen bij Joy the Baker. Ze lijken qua formaat een beetje op scones maar zijn niet zoet, en door de pecannoten eigenlijk ook niet hartig. Eigenlijk moet je ze gewoon maken om erachter te komen hoe lekker ze zijn.

Ingrediënten 12-15 biscuits:

120 gram pecannoten
3 eetlepels ongezouten boter
384 gram bloem
2,5 theelepel bakpoeder
een halve theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
flinke snuf verse nootmuskaat
ruim een halve theelepel zout
50 gram blonde basterdsuiker
1 kort geklutst ei
170 gram boter, in blokjes gesneden
175 ml karnemelk (en een beetje extra voor het besmeren)
2 theelepels vanille extract
kristalsuiker om te bestrooien (ik heb basterdsuiker gebruikt)

Verwarm de oven voor op 180 graden en hak de pecannoten grof. Ik knijp ze altijd een beetje fijn tussen mijn handen, zodat de brokken lekker groot blijven. Leg ze op een beklede bakplaat en rooster ze 5 tot 10 minuten. Blijf in de buurt, het kan opeens heel hard gaan!
Zet een pannetje op het vuur en laat daarin de 3 eetlepels boter smelten. Doe de pecannoten erbij en roer continu tot alle noten met boter bedekt zijn en de boter bruin is. Haal van het vuur en zet opzij.

Meng in een kom bloem, bakpoeder, baksoda, nootmuskaat, zout en suiker. In een andere kom meng je het ei, de karnemelk en het vanille extract. Gooi in één keer het natte mengsel bij het droge en roer met een spatel tot het enigszins vermengd is. Doe daarna de in blokjes gesneden boter in het mengsel en kneed tot de blokjes klein zijn geworden (formaat doperwt) maar niet helemaal in het deeg zijn opgegaan. Spatel tot slot de beboterde pecannoten door het mengsel.

Verhoog de oventemperatuur naar 205 graden. Bestuif je werkblad met (veel) bloem en kneed het deeg kort. Rol of sla het plat, tot ongeveer 2-2,5 cm dikte. Steek hier met een ronde vorm van 5 cm diameter rondjes uit en leg die op een beklede bakplaat. Hoe Joy hier 10 biscuits uit kreeg mag Joost weten, ik had er 16…
Als het deeg verdeeld is, bestrijk je elke biscuit met wat karnemelk. Tot slot strooi je wat suiker bovenop (een beetje bescheiden) en bak je de biscuits in 15-18 minuten gaar, tot ze goudbruin kleuren.
Eet ze tijdens je lunch met slagroom en jam, kaas of ham, of gewoon uit het vuistje direct als ze uit de oven komen, want dan zijn ze het lekkerst 🙂


Geschreven door
Eelke Mol

Eelke Mol

As one of the contributors, I write about food, vintage, decoration, and recipes.